Zdravje

Lep pozdrav, pred leti sem si poškodoval zgornji sekalec. Takratna...

Kako se znebimo slabega zadaha

16.6.2017
Slab zadah je lahko zelo neprijetna težava, ki vpliva na naše družabno življenje, povzroča pa ga lahko več dejavnikov. Vsekakor pa je priporočljivo, da se najprej obrnete na svojega zobozdravnika, saj gre mogoče za zdravstveno težavo.

Kaj povzroča slab zadah?

Najpogosteje bakterije in hrana.

 

Najpogosteje slab zadah nastane zaradi plinov, ki jih proizvajajo bakterije, ki so se razbohotile v ustih. Te bakterije živijo in se razvijajo od hrane, ki jo jemo. Prav tako tvorijo zobne obloge in ustvarjajo pline, ki povzročajo neprijeten vonj. Hrana, ki jo jemo, lahko že sama po sebi povzroči neprijeten vonj, npr. čebula in česen. V nasprotju s tem pa lahko tudi pomanjkanje hrane, na primer, ko ste na dieti, privede do slabega zadaha.

 

Suha usta

Naša slina ima protibakterijske lastnosti in zato lahko suhost ust privede do povečane rasti bakterij in s tem do neprijetnega vonja. Poleg premajhnega vnosa tekočine, imamo lahko suha usta tudi zaradi različnih zdravstvenih težav. Ena izmed njih je npr. Sjörgenov sindrom. Da preprečimo suhost v ustih, ni dovolj, da samo vsak dan več pijemo. Potrebno je tudi zmanjšati količino zaužitega sladkorja in povečati vnos hrane, ki jo je potrebno žvečiti, saj le-to vzpodbuja izločanje slive. Obstajajo celo posebni žvečilni gumiji, ki stimulirajo izločanje sline.

 

Zdravstvene težave

Obstaja nekaj zdravstvenih težav, ki povzročajo suha usta. Med njimi so sladkorna bolezen (diabetes) ter bolezni jeter in ledvic. Slab zadah lahko imajo tudi ljudje z vnetjem zgornjih dihal (grlo, sinusi, nahod) in z boleznimi dlesni.

 

Kako se znebimo slabega zadaha?

Če se želimo znebiti slabega zadaha, moramo čimprej ukrepati. Najprej obiščimo svojega zobozdravnika, ki bo preveril, če se vzrok skriva v ustih. Poleg tega vam bo verjetno temeljito očistil zobe, saj se bakterije, ki najpogosteje povzročajo slab zadah, nahajajo med zobmi in na jeziku. Zato je potrebno poleg temeljitega ščetkanja in nitkanja zob, dvakrat na dan očistiti tudi jezik. Če vam za to ščetka ne zadošča, obstajajo v ta namen posebna strgala in celo protibakterijski sprej za jezik (BreathRX). Kot dodatek k vsakodnevni ustni higieni lahko uporabite tudi ustno vodo, ki pa naj ne služi za samo prekrivanje slabega zadaha, saj so lahko včasih razlogi zanj celo usodni. Paziti moramo tudi na to, da ustna voda ne vsebuje alkohola, saj lahko le-ta povzroči izsušitev ust, ki pa je zopet eden izmed povzročiteljev slabega zadaha.

 

Torej: ščetkajte, nitkajte in strgajte vsak dan, da se znebite slabega zadaha. Vsaj tistega, katerega povzročitelj se skriva v ustih.