Zdravje

Imam zaplombiran zob. Zadnji mesec pa opažam, da me zaboli, ko zobe stisnem...

Temperatura vpliva na okus hrane

17.6.2017
Zamrzovanje stvari v tekočem dušiku ne ustvarja le nenavadne oblike in teksture, ampak vpliva tudi na okus.

V novi študiji, objavljeni v reviji Chemosensory Percepcija, ugotovljajo, da temperatura hrane vpliva na to, kako intenziven je njen okus.

 

Na primer grenek okus je bolj intenziven pri nižjih temperaturah, medtem ko so kisli okusi močnejši pri višjih. Temperatura pa nima vpliva na dojemanje sladkega okusa.

 

V študiji je sodelovalo 74 udeležencev z različno občutljivostjo za okuse. Okušali so sladke, kisle, grenke in trpke okuse pri 41 in 95 stopinjah. Morali so oceniti intenzivnost arome v določenem časovnem obdobju.

 

Medtem ko je grenek okus bolj intenziven pri hladni hrani, se intenzivnost okusa presenetljivo zmanjša pri hitrejšem okušanju. Trpki okusi so intenzivnejši in trajajo dlje pri višjih temperaturah.

 

Sladki okus vztraja na isti intenzivnosti ne glede na temperaturo, medtem ko pa pri nižji temperaturi traja dlje, da se razvije maksimalen okus.

 

Še bolj zanimivo je, da nekateri degustatorji sploh ne potrebujejo arome, da bi jed okusili. Že sama temperatura lahko izzove občutek okusa. Zdi se, da so ti posamezniki na splošno bolj občutljivi za okus. Ampak za nas običajne ljudi, bi bilo segrevanje limonade bolj slaba ideja.