Izobraževanje in družina

Zadnje leto opažam, da se moja devetletna hčerka karnaenkrat vsega boji....

Zakaj bi morali nova oblačila vedno oprati preden jih prvič oblečemo

25.6.2017
Ko kupimo nova oblačila, se moramo upreti skušnjavi, da bi jih takoj pričeli nositi ali pa kar obesili v omaro. Strokovnjaki pravijo, da mora vsako novo oblačilo najprej skozi proces pranja, pa naj izgleda še tako čisto.

Nova oblačila pogosto vsebujejo nevarne kemikalije, ki lahko povzročijo izpuščaje in srbenje. Čeprav napis 'made in' na nalepki pravi drugače, je veliko oblačil šivanih, barvanih in preposlanih iz različnih držav sveta, kjer so zakoni o uporabi kemikalij drugačni od naših. Oblačila, ki pogosto vsebujejo kemikalije kot so barvila azo-anilin ali formaldehidne smole, lahko dražijo kožo, kar pa pranje prepreči.

 

Vendar pa največji krivci za umazanijo na oblačilih prihajajo prav iz trgovin. Garderobe za pomerjanje oblačil so gojišče bakterij, uši in glivic. Ker nikakor ne morete vedeti kdo vse je oblačilo pomeril pred vami, raje ne tvegajte morebitne alergijske reakcije ali celo bolezni in oblačilo operite kar dvakrat preden ga boste prvič nosili. Konec koncev je čakanje nekaj dodatnih ur na novo oblačilo zelo majhna cena za zdravje in higieno.