Zdravje

Vem da je za letos že malo pozno, ampak odločila sem se, da bomo doma za...

Bela plomba na zunanji strani

24.5.2017  |  (1253 dni)

Spoštovani! Zobozdravnica mi je naredila belo plombo. Na spodnji petki. Karies sem imela tam, kjer se stikata dva zoba na zunanji strani. Zanima me, zakaj je potem morala pobrusiti tudi grizno ploskvo? Da ni samo tam, kjer se zoba stikata, kjer je bil karies? Zdi se mi, da imam sedaj več prostora med petko in šestko kot pa prej. Zakaj? Dobila sem tudi injekcijo, njeno delovanje pa po štirih urah še vedno malo čutim. Zakaj? Hvala za odgovore.

Odgovor

Spoštovana.


Karies zelo pogosto nastane med zobmi. Da zobozdravnik pride do takšnega kariesa, mora žal odstraniti tudi del zdravega zoba. Sicer ne vem kakšna je bila obsežnost vašega kariesa, vendar bi bilo teoretično možno pri manjšem kariesu dostopati tudi iz zunanje strani. V vsakem primeru pa je potrebno odstraniti del zdrave zobovine.
Če je med zobema sedaj več prostora in se zatika hrana, je potrebno počakati nekaj časa in če se stanje po nekaj tednih ne popravi, bi bilo potrebno plombo popraviti.
Prostor nastane, ker mora zobozdravnik pri izdelavi takšne plombe uporabiti pripomoček, ki po odstranitvi pusti tanko špranjo. 
Prepričan sem, da je do danes injekcija že popustila. Je pa res, da lahko pri določenih ljudeh anestetik iz injekcije deluje veliko dlje.

Upam, da sem vsaj deloma odgovoril. Če vas zanima še kaj, me ponovno vprašajte.

Lep pozdrav, Primož Jevšek.

dr. stomatologije
Zasebna zobna ambulanta
Kidričeva 57 (stavba pri krožišču pred zgornjim parkom)
3320 Velenje
tel: 031 211 511

Odpiralni čas:
ponedeljek in četrtek: 14.00 - 19.30
torek in petek: 8.00 - 13.00
sreda, sobota in nedelja zaprto
 

Vprašanja in odgovori