Zdravje

Vprašal bi vas glede pripomočkov za maksimalno dobro ustno higieno....

Bele plombe

4.2.2017  |  (1362 dni)

Lp, imam nekaj sivih oz. amalgamskih plomb, zaradi katerih sem zelo nesrečen. Zanima me, če si jih lahko zamenjam z belimi in ali so te zalivke kvalitetne? Zanima pa me tudi kako je z kvaliteto materiala belih plomb v različnih zobozdravstvenih ordinacijah, saj sem zasledil da se kvaliteta materialov razlikuje od zobozdravnika do zobozdravnika.

Odgovor

Spoštovani, lep pozdrav.
Priznam, da bi bil tudi jaz nesrečen, če bi imel amalgamske plombe. Amalgam sicer ni slab material, vendar v današnjih časih velikokrat nesprejemljiv.
Skoraj vsaka amalgamska plomba se da zamenjati z belo, če le ni prevelika. Glede kvalitete bi rekel sledeče. Bele plombe so lahko zelo kvalitetne in lahko zdržijo tudi 10 let in več, vendar je to odvisno od več dejavnikov. Najbolj pomembno je, da si zobozdravnik za belo plombo vzame čas. Za kvalitetno plombo je potrebnih najmanj 30 minut, včasih tudi veliko več. Potrebno je uporabiti veliko pripomočkov...

Tudi material je zelo pomemben, vendar so kompoziti (material za bele plombe) najnovejše generacije skoraj vsi zelo dobri. Res pa je, da proizvajalci še vedno proizvajajo kompozite prvih generacij in ker so veliko cenejši verjetno marsikak zobozdravnik še danes posega po njih.

Zobozdravniki, ki odsvetujejo bele plombe pogosto počnejo to zato, ker za njih enostavno nimajo časa pri vsej množici pacientov, ki jih čaka pred vrati...

Upam, da sem odgovoril na vprašanje.

dr. stomatologije
Zasebna zobna ambulanta
Kidričeva 57 (stavba pri krožišču pred zgornjim parkom)
3320 Velenje
tel: 031 211 511

Odpiralni čas:
ponedeljek in četrtek: 14.00 - 19.30
torek in petek: 8.00 - 13.00
sreda, sobota in nedelja zaprto
 

Vprašanja in odgovori