Izobraževanje in družina

Spoštovana, smo ločena družina. Otroci so stari 6, 11 (deklici) in...

Karies

2.4.2017  |  (929 dni)

Pozdravljeni! Po enem letu sem obiskala zobozdravnika, ki mi je na spodnji petici odkril karies. Karies naj bi bil v medzobnem prostoru. Na tem zobu imam že od majhnega narejeno zalitje grizne ploskve. Kako je lahko prišlo do kariesa? Pred 9 meseci sem končala ortodonstko terapijo, fiksni aparat sem nosila eno leto. Sedaj pa imam zadaj na zobeh prilepljeno žičko. Žičko imam tudi med petko in šestko. Ker imam žičko, mi zobar ni mogel narediti zalivke na petki. Ortodonta imam šele čez dva meseca, takrat mu bom rekla, da naj mi odstrani žičko, da mi bo zobozdravnik lahko naredil plombo. Ne vem, kako je lahko prišlo do kariesa med zobnim prostorom, saj si zobe redno čistim. Ta zob me tudi nič ne skeli. Zelo se bojim, da se bo karies v teh dveh mesecih, ko čakam na ortodonta razširil in da bom potem dobila še večjo plombico. Ali je treba zob zelo pobrusiti kadar je karies med zobnim prostorom? Res me je strah, da bom imela veliko plombo, saj sem ves čas mislila, da je ta zob čisto zdrav. Še posebej zato, ker imam narejeno preventivno zalitje griznih ploskev. Kaj naj naredim, naj počakam dva meseca ali naj pokličem ortodonta, da me naroči prej? Se lahko v dveh mesecih karies zelo poslabša? Zakaj me zob nič ne skeli, če imam karies? Najlepša hvala za odgovore. Lep pozdrav.

Odgovor

Spoštovani.


Navedli ste veliko vprašanj. Poskušal bom na vse odgovoriti.


Karies potrebuje od svojega začetka do takrat, ko ga je potrebno resnično odstraniti vsaj dve leti. Pogosto tudi veliko več (če je higiena dobra). Sigurno je bil karies na zobu prisoten že pred letom, vendar je včasih tak karies med zobmi zelo težko opaziti. Potrebno je na 2-3 leta narediti RTG posnetek, ki razkrije takšne skrite kariese. Zalitje fisur griznih ploskev pri takšnih kariesih ne pomaga. Prepreči samo kariese na griznih ploskvah. Žička na zobeh lahko moti izdelavo plombe in jo bo verjetno potrebno odstraniti. S posebnimi pripomočki je možno narediti plombo tudi brez odstranjevanja žičke. Žičko lahko odstrani tudi zobozdravnik, ni potrebno čakati na ortodonta. On jo bo potem postavil nazaj (čez 2 meseca) in ne bo nič izgubljenega.

Do kariesov med zobmi pride, ker s ščetko ni možno dobro očistiti medzobnih prostorov. Potrebna je zobna nitka (vsak dan)

Karies se v teh dveh mesecih ne bo povečal, še posebej, če boste dobro čistili. Da zobozdravnik pride do kariesa, mora žal odstraniti del zdravega zoba. Lahko pa uporablja minimalno invazivno tehniko, ter belo plombo, ki je lahko veliko manjša kot amalgamska (zato jo priporočam).

Zob velikokrat nič ne skeli, pa čeprav je karies že ogromen. Lahko pa že majhna luknjica zelo skeli. Tako da tukaj ni pravila.
Menim, da se v dveh mesecih ne bo zgodilo nič hujšega, tako da lahko počakate. Če pa vas skrbi pa le malo positnarite, mislim da vam bo šel zobozdravnik na roko.
Odgovarjal sem zelo na kratko. Upam, da sem odgovoril. Če vam kaj ni jasno, me lahko ponovno vprašate.

Lep pozdrav, Primož Jevšek.

dr. stomatologije
Zasebna zobna ambulanta
Kidričeva 57 (stavba pri krožišču pred zgornjim parkom)
3320 Velenje
tel: 031 211 511

Odpiralni čas:
ponedeljek in četrtek: 14.00 - 19.30
torek in petek: 8.00 - 13.00
sreda, sobota in nedelja zaprto
 

Vprašanja in odgovori