Izobraževanje in družina

Imam sina starega šest let. Svojega očeta obiskuje vsak drugi vikend....

Premajhna čeljust

26.3.2017  |  (1312 dni)

Imam premajhno čeljust za vse moje zobe. Predolgo sem odlašala, zdaj pa imam zobe zelo tesno skupaj. Zobozdravnik težko dela brez pripomočka za oprijem zoba. En zob mi je na žalost začel izstopati, kar me moti z estetskega vidika. Zobozdravnik me je že opozoril, da moram ukrepati in zato nujno potrebujem dobrega ortodonta. Prosim vas za nasvet, na koga naj se obrnem? Ne potrebujem lepotnega posega (kot mi je to predlagal en ortodont, brez izdiranja - imam tudi vse modrostne zobe) ampak ureditev zobovja, da ne privede do granuloma ali česa podobnega. Glede zobnega kamna imam še vprašanje in sicer, če je zelo narobe, da mi ga v 28. letih niso nikoli očistili. Sama ga sicer ne opazim. Za odgovore se vam lepo zahvaljujem in vas pozdravljam.

Odgovor

Spoštovana!


Moje mnenje je, da je potrebno zobe spraviti v takšno stanje, da jim zagotovimo čim daljši obstoj v ustni votlini. Tako estetsko kot funkcionalno. Če so zobje preveč nagneteni v čeljusti je dobro čiščenje onemogočeno. Retencijskih mest za nabiranje zobnega plaka je preveč. Poleg tega lahko pride zaradi nepravilne lege zob do raznih parafunkcij (škripanje z zobnmi...), artropatij ("bolečin v čeljustnem sklepu") čeljustnega sklepa...

Če je zob za obstoječo čeljust preveč (oz. so preširoki) potem je najbolje res kakšnega izdreti.


Zobni kamen je največje zlo sodobnega časa (veliko večje kot karies), vsaj kar se ustne votline tiče. Zato bi ga bilo potrebno vsaj enkrat letno odstranjevati. Najnevarnejši kamen se nabere na manj vidnih mestih med zobmi in pod dlesnijo. Povzroča kronični parodontitis ("paradentoza"), ki pa potrebuje veliko let, da se popolno razvije. Ko se razvije, poti nazaj skoraj ni. V svetu ljudje izgubijo veliko veliko več zob zaradi kamna kot zaradi drugih stvari. Zato vam priporočam, da vam zobozdravnik odstrani kamen. Čeprav se bo njemu mogoče zdelo, da ni potrebno. Velikokrat za to zobozdravniki ne najdejo časa. Lahko se oglasite tudi v naši ordinaciji, lahko samo po mnenje.


Lep pozdrav, Primož Jevšek.

dr. stomatologije
Zasebna zobna ambulanta
Kidričeva 57 (stavba pri krožišču pred zgornjim parkom)
3320 Velenje
tel: 031 211 511

Odpiralni čas:
ponedeljek in četrtek: 14.00 - 19.30
torek in petek: 8.00 - 13.00
sreda, sobota in nedelja zaprto
 

Vprašanja in odgovori