Pravo

Pozdravljeni! Prijatelj bi si rad od mene sposodil 2000 eur. Čeprav je dober...

Pripomočki za ustno higieno

19.3.2017  |  (1288 dni)

Vprašal bi vas glede pripomočkov za maksimalno dobro ustno higieno. Predvsem, da imaš zdrave dlesni, da pride čim kasneje do njihovega odmika. Trenutno uporabljam: ščetko Sonicare Elite, nitko, kupil sem tudi pasto Parodontax in ustno vodo, ki jo bom uporabljal 2x čez dan. Razmišljam še o nakupu vodne prhe. Mi jo priporočate? Kdaj se jo sploh uporablja? Verjetno kar po ščetkanju. Razmišljam tudi o nabavi Sensilab Q10 gela za dlesni. Mi tudi to priporočate? Imel bi pa še eno vprašanje: ali je normalno, da imaš na spodnjih zobeh (vidni del) dlesen zadaj nižje kot spredaj? Namreč sam jo imam in se bojim, da se je tako znižala in da se bo še spredaj.

Odgovor

Spoštovani, lep pozdrav.


Me zelo veseli, da ste toliko seznanjeni z dobro ustno higieno.


Vse naštete reči so priporočljive, še posebej prvi dve. Manjka mehka zobna ščetka (Curaprox...) in mogoče kakšna interdentalna ščetka ter strgalo za jezik.


Vodne prhe po mojem mnenju ne potrebujete, ker lahko z nepravilno uporabo odmik dlesni pospešite.

Tudi raznih gelov in podobnih reči ne potrebujete, edino v primeru da gre za vnetje dlesni.

Znižanje dlesni je pogosto večje na notranji strani spodnjih sekalcev, ker se tam najbolj nabira zobni kamen. V tem primeru je za odmik dlesni kriv zobni kamen. Zobni kamen je zelo porozen in je v njem leglo bakterij, ki povzročajo vnetje dlesni in posledično odmik. Zato je nujno potrebno odstranjevanje zobnega kamna vsaj enkrat letno (pogosto tudi 3-4 krat).

Odmaknjena dlesen žal ne bo zrasla nazaj, vendar boste z dobrim čiščenjem (mehka ščetka), ter odstranjevanjem zobnega kamna ohranili sedanje stanje.


Lep pozdrav, Primož Jevšek.

dr. stomatologije
Zasebna zobna ambulanta
Kidričeva 57 (stavba pri krožišču pred zgornjim parkom)
3320 Velenje
tel: 031 211 511

Odpiralni čas:
ponedeljek in četrtek: 14.00 - 19.30
torek in petek: 8.00 - 13.00
sreda, sobota in nedelja zaprto
 

Vprašanja in odgovori