Zdravje

Spoštovani, zanima me cena beljenja zob samo zgornjega loka, saj se mi...

Suhi karies

10.12.2017  |  (1053 dni)

Med spodnjima kočnikoma sem opazil sivo obarvano sklenino. Ko sem šel na pregled, mi je zobozdravnica rekla, da 'bi še malo počakala, ker bo šlo mogoče nazaj'. Zdaj me pa zanima, če se mogoče karies lahko pozdravi, ali sem jo mogoče narobe razumel. Omenjala je tudi 'suhi karies'. Kaj je to? Hvala za odgovor.

Odgovor

Spoštovani.


Suhi karies je karies, ki se je začel razvijati kot navaden karies, vendar je sčasoma prišlo do normalne remineralizacije in se je površina “posušila”. Karies je nehal napredovati. 

Razlogov za to je lahko več. Ali ste to področje začeli boljše čistiti, ali pa se je spremenila sestava vaše prehrane in se je lahko karies remineraliziral po naravnih poteh.

Karies nastane zaradi podrte zmožnosti remineralizacije. Ko zaužijemo hrano, bakterije v zobnih oblogah razkrojijo ogljikove hidrate ( sladkorje ) za lastno potrebo, kot stranski produkt pa izločijo kisline. Te kisline povzročajo razkroj zobne površine. Če je vpliv kislin dolgotrajen, se na tem mestu sčasoma razvije keries.

Če ima slina možnost popraviti okvarjeno površino zoba, do kariesa ne pride. 

Kadar je kislin enostavno preveč in slina nima možnosti “popraviti” zobne površine nastane karies.

Ta proces je v ustih normalen. Gre samo za ravnotežje med “okvaro in popravilom” zobne površine.

Če se to zgodi več stokrat ali celo tisočkrat, površina popravljenega zoba ni več bela, ampak rjava. To je suhi karies. 

Nazaj na “belo” barvo površine zoba se karies ne more več popraviti. Ustavil se je samo proces nastajanja  kariesa, ki rezultira v rjavi barvi.

Kadar zobozdravniki želimo popraviti suhi karies, lahko s tem naredimo več škode kot koristi, ker z odstranitvijo suhega kariesa odstranimo vedno tudi malo zdrave zobne substance. Če pacient normalno in redno čisti tak suhi karies, le tega ni potrebno odstraniti. 


Upam, da sem odgovoril na vaše vprašanje.


Lep pozdrav, Primož Jevšek.

dr. stomatologije
Zasebna zobna ambulanta
Kidričeva 57 (stavba pri krožišču pred zgornjim parkom)
3320 Velenje
tel: 031 211 511

Odpiralni čas:
ponedeljek in četrtek: 14.00 - 19.30
torek in petek: 8.00 - 13.00
sreda, sobota in nedelja zaprto
 

Vprašanja in odgovori