Izobraževanje in družina

Zadnje leto opažam, da se moja devetletna hčerka karnaenkrat vsega boji....

Daljši dopust in priden delavec

19.12.2017  |  (1044 dni)

Pozdravljeni!  Drugo leto bi rad imel daljši dopust pa se šefu ne upam tega povedati. Delam v mali privat firmi, kjer je 10 zaposlenih. Dejstvo je, da delam cele dneve in noči in sem res priden delavec. Vedno imam viška ur, zato bi rad drugo leto aprila šel na daljše potovanje v trajanju 20 dni vendar pa se bojim, da ko bom šefu to omenil bo odgovoril s standardnim odgovorom: tako dolgo ne moreš manjkat, lahko greš samo za 10 dni, in podobno. Zanima me, kako bi naj človek reševal take zadeve? Meni se zdi, da če pošteno delam, imam nadure, nisem v bolniški, da pa si ja zaslužim tudi 20 dni dopusta za potovanje. Če z moje strani nikoli ni pritoževanja, ko moram delati tudi 15 nočnih na mesec in delati 10 dni brez dneva prosto, bi pričakoval, da je tu nek mehanizem, ki mi omogoča, da imam tudi primeren dopust. Bojim pa se da obstaja samo tisto: Pogovorite se s šefom in ga lepo prosite... Prosil bi vas za kak koristen nasvet. Se zahvaljujem! Proizvodnji delavec

Odgovor

Pozdravljeni,


žal ni mehanizma, ki bi delodajalca prisilil, da vam omogoči daljši dopust, kot je najmanj dva tedna skupaj. Predlagam, da napišete vljudno pismo, v katerem delodajalcu obrazložite kaj vam pomeni to potovanje in da bi bilo zelo hvaležni, če bi vam bilo to omogočeno. Na koncu pisma omenite vaša prizadevanja za dobro opravljeno delo, pripadnost podjetju ipd.


Če potrebujete pomoč pri razrešitvi konkretnega primera, me lahko kontaktirate na 040 850024.


Lep dan,

Mateja Trinker, univ. dipl. prav.


Odgovor je zgolj informativne narave, saj nisem seznanjena z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi. Za odgovor na konkretno vprašanje je potreben vpogled v celotno dokumentacijo in seznanitev z vsemi okoliščinami. Iz tega razloga lahko služi zgolj kot pomoč pri razumevanju zastavljenega vprašanja.

 
univ. dipl. prav.
Svetujemo s področja dednega, delovnega in obligacijskega prava!
 

Vprašanja in odgovori