Zdravje

Pred dvema mesecema mi je moja zobozdravnica zamenjala črno plombo z belo....

Dedovanje

28.9.2017  |  (878 dni)

Sem mati dveh otrok. Pred tremi leti sem se preselila k partnerju na primorsko. Z bivšim oz. očetom otrok sva se ločila. S sedanjim imava ločeno gospodinjstvo. Hiša je njegova. Me pa zanima, v primeru, če se meni kaj zgodi, glede na to, da tudi sama vlagam v hišo ali lahko moji otroci kaj pričakujejo od dedovanja? On ima tudi dva otroka. Hvala

Odgovor

Pozdravljeni,


dedovanje je možno na različne načine. Poznamo dedovanje na podlagi zakona in na podlagi oporoke ter prenos premoženja za časa življenja s pogodbo civilnega prava.


V vašem primeru ne pride v poštev dedovanje po zakonu iz razloga, ker imate ločeno gospodinjstvo in iz pravnega vidika nista zunajzakonska partnerja. Po zakonu se deduje po dednih razredih, kjer je zunajzakonski partner iz pravnega vidika izenačen z zakoncem, ki je v prvem dednem razredu, kar pa vi niste, posledično pa ne po vas vaši otroci. V primeru spora se bi sicer lahko presojalo ali sta zunajzakonska partnerja ali ne, saj ima vaša zveza elemente zunajzakonske zveze, vendar se v tem trenutku ne bom spuščala v to tematiko, ker je preveč kompleksna.


Možno je dedovanje na podlagi oporoke, pri tem je potrebno upoštevati zakonsko omejitev, to je, da imajo nujni dediči pravico do višine nujnega deleža s katerim ni mogoče razpolagati.


Za časa življenja je možen prenos premoženja na drugega s katero izmed pogodb civilnega prava, seveda ob izpolnjevanju vseh pogojev za posamezno vrsto pogodbe.


Lep pozdrav,

Mateja Trinker, univ. dipl. prav.


Odgovor je zgolj informativne narave, saj nisem seznanjena z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi. Za odgovor na konkretno vprašanje je potreben vpogled v celotno dokumentacijo in seznanitev z vsemi okoliščinami. Iz tega razloga lahko služi zgolj kot pomoč pri razumevanju zastavljenega vprašanja.

univ. dipl. prav.
Svetujemo s področja dednega, delovnega in obligacijskega prava!
 

Vprašanja in odgovori