Zdravje

Zanima me, ali odsvetujete nočno pitje vode z okusom sadja. Na nalepkah...

Lahko porok "izstopi" iz kredita?

3.2.2018  |  (998 dni)

Pozdravljeni. Z izvenzakonskim partnerjem sva pred leti kupila stanovanje. Ker ima višjo plačo, je kredit vzel on, jaz pa sem šla za poroka. Pisano je na njega. Vsak mesec mu dam polovico obroka. Seveda "na roko". Pred kratkim se je izselil. Ker ima težave z alkoholom, me skrbi, da bo nehal plačevati kredit, in ga bom potem morala jaz, lastnik stanovanja bo pa še naprej on. Prišel je celo na idejo, da mu moram plačevati najemnino, in sicer višjo kot znaša celoten obrok. Seveda tega ne zmorem. Sploh ne vem kaj naj naredim. Če se izselim, me še vedno lahko doleti plačevanje kredita. Se lahko kako umaknem kot porok? Lahko kako uveljavljam del lastništva nad stanovanjem čeprav nisva bila poročena? Hvala za nasvet.

Odgovor

Pozdravljeni,


v kolikor sta živela v skupnem gospodinjstvu se vajina zveza tretira kot zunajzakonska skupnost (pogoj, da sta živela več let skupaj). V tem primeru je zunajzakonska skupnost izenačena z zakonsko zvezo. To pomeni, da ne glede, če je v zemljiški knjigi bivši partner zapisan kot 100% lastnik stanovanja, lahko uveljavljate pravico do 50% lastninske pravice.


Za bolj podrobne informacije bi morala imeti več podatkov. Kontaktirate me lahko na 040 850024 ali info @pravninasvet.net.


Lep dan,

Mateja Trinker, univ. dipl. prav.


Odgovor je zgolj informativne narave, saj nisem seznanjena z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi. Za odgovor na konkretno vprašanje je potreben vpogled v celotno dokumentacijo in seznanitev z vsemi okoliščinami. Iz tega razloga lahko služi zgolj kot pomoč pri razumevanju zastavljenega vprašanja.

univ. dipl. prav.
Svetujemo s področja dednega, delovnega in obligacijskega prava!
 

Vprašanja in odgovori