Zdravje

Na nogi me že kako leto boli mezinec. Sklep pod njim je rahlo otečen....

Varanje

4.9.2017  |  (686 dni)

Poročena sem 12 let. Odnos z možem je vedno slabši. Vedno sem sumila, da me vara. Pred kratkim sem ga dobila na laži, ko je gledal v telefon in ni uspel pravočasno skriti pred menoj. Prisilila sem ga, da mi je pokazal telefon in prebrala sporočilo njegove ljubice. Priznal mi je, da se z njo dobiva in rekel, da ga ne privlačim več. Rekel je, da bo zapustil družino in živel z njo. Imava dva mala otroka. Potem pa se je ljubica ustrašila, ker ji je njen partner zagrozil, da ji bo vzel otroke, in prekinila vse stike z mojim možem. Zdaj smo sicer skupaj, ampak v meni je nezaupanje in nezadovoljstvo. Velikokrat mi reče, da ga ne privlačim, naj naredim kaj zase, je žaljiv do mene. Sama se zelo trudim, kupujem vroče perilo, ga skušam čim večkrat zadovoljiti, a njemu to kar ni dovolj. Občutek imam, kot da še vedno razmišlja o njej. Kaj naj naredim, da bom ohranila družino?

Odgovor

Lepo pozdravljena,

kar hudo mi je bilo tole brati, ker smo ženske res neverjetne, kako hitro dovolimo, da nam nekdo uniči pozitivno samopodobo...

Skušajte še enkrat prebrati svoje vprašanje in si predstavljajte, da ste nekdo drug, da to ni vaša zgodba - pa boste najbrž kar hitro videli širšo sliko in še kakšno drugo perspektivo.

V skoraj vsakem odnosu občasno pride do ohladitev, nerazumevanja, razhajanja interesov, še pogosteje pa do navade in samoumevnosti partnerja. Zato se po eni strani ne privlačimo več ali pa ne trudimo več za svojega partnerja, ker nam je ta samoumeven.

A prava rešitev je vedno soočenje in pogovor, v vsakem odnosu vedno oba nosita svoj del odgovornosti, zakaj je določen odnos prišel do neke točke. Če se o tem ne pogovorita, nista pripravljena sprejeti stališča drug drugega in odnos vlečeta vsak na svojo stran - bo ta slej ko prej razpadel.

Partner, ki vara, bo seveda najprej ali navzven krivil drugega partnerja za to, ker je ta siten, neprivlačen... Kaj pa je naredil, da bi bilo drugače? Vsakdo pa se v sebi zaveda svojega deleža krivde, vendar je to navzven težko priznati.

In zdaj k vaši zgodbi - partner vas je prevaral, vam povedal, da vas bo zapustil, potem pa se je ljubica ustrašila in zdaj je \"obtičal\" z vami, ker nima kam drugam in vas krivi za nastalo situacijo.

Mar res mislite, da ga boste pridobili, če se boste še toliko bolj trudili zanj, se mu podrejali..?

Skoraj vedno je namreč tako, da ne cenimo stvari, ki so nam na razpolago, bolj so nam na voljo ali se nam celo pretirano ponujajo, manj jih cenimo.

Če želite doseči, da vas bo partner spet cenil, potem se osamosvojite, postavite zase, naredite stvari zase, privoščite si, da boste zadovoljni s sabo, s svojim življenjem, da za srečo ne boste potrebovali partnerjeve potrditve...

Seveda bo imel pripombe, a saj vam je vendar on rekel, da naredite nekaj zase.


Za vsako ceno obdržati družino? Otrokom tako ponujati model, kjer sta starša nesrečna, nezadovoljna - kako bosta potem ona dva izbirala partnerje v življenju, sprejemala prave odločitve? Na vsak način ohranjati skodelico, ki nam je ljuba, čeprav se je že velikokrat razbila - špranje so vedno večje in vedno več vsebine izteka  - ni smiselno, saj na koncu vsebine v njej sploh ne bo več.

Nisem zagovornik prehitrih ločitev, najlažje je namreč kar oditi in začeti nekje znova, kjer je vse sladko. Izziv pa je ohraniti in obnavljati staro, da bo spet sladko - a za to je potrebna volja in trud obeh, drugače ne gre.

V vašem primeru pa se bojim, da se trudite le vi. Zamenjajte vlogo, začnite se truditi le zase, za svoje veselje, srečo, dobro počutje - ko boste sebe znali ceniti, vas bodo cenili tudi drugi!

In nenazadnje bodo tudi otroci imeli več od vesele in razigrane mamice, čeprav je ne bo vedno z njimi, kot od depresivne, žalostne, slabe volje mamice, ki je stalno z njimi.


Vse dobro vam želim!


univ.dipl.psih.

Če vas pestijo težave v šoli, doma, se ne razumete z učitelji, starši, prijatelji, vas zanimajo informacije v zvezi z možnostmi izobraževanja v različnih srednjih šolah ali na fakultetah...

 

Vprašanja in odgovori